YH4, logotype

Ansökan, urval och behörighet

Ansök direkt till utbildningsanordnaren
Yrkeshögskoleutbildningarna drivs av olika skolor, så kallade utbildningsanordnare. Varje anordnare ansvarar själv för antagningen till sina utbildningar. När du vill söka en utbildning ska du därför vända dig direkt till skolan. Ansökningsdatum varierar mellan utbildningarna, men de flesta startar på hösten och har sista ansökan i april eller maj.

Förutom ansökan måste du skicka in handlingar som visar att du har de förkunskaper som krävs för utbildningen ifråga. Dessa handlingar kan variera, men är exempelvis betyg, personligt brev, arbetsintyg eller arbetsprover. Du hittar informationen om hur ansökan går till och vart den ska skickas på varje utbildningsanordnares webbplats.

Urval
Om det är fler sökanden än platser till utbildningen måste utbildningsanordnaren göra ett urval. Hur detta går till skiljer sig mellan olika utbildningar. Exempel på urvalskriterier är betyg, särskilt prov, tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Vilken urvalsmetod som används på just den utbildning du är intresserad av hittar du i informationen om varje utbildning.

Förkunskaper
Alla utbildningar inom yrkeshögskolan kräver att du har så kallad grundläggande behörighet. Den kan uppfyllas på olika sätt, men det vanligaste är att man har ett slutbetyg från en gymnasieutbildning.

För många utbildningar krävs det dessutom särskilda förkunskaper. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet. Exakt vilka krav som ställs hittar du i informationen om varje utbildning.

Läs mer

Grundläggande behörighet inom yrkeshögskolan